Diverse tips til flyturen

På denne siden vil jeg legge ut diverse tips og råd, som kanskje kan bidra til at flyturen din blir litt bedre. Om disse tipsene passer for deg, det aner jeg selvfølgelig ingenting om, men det kan jo alltids være noen der ute som kan dra nytte av dette. Jeg gjør oppmerksom på at disse tipsene kommer fra egne erfaringer, og at jeg jobber i Norwegian – samt at det kan være annerledes i andre selskaps fly.

 

Diverse tips og råd til flyturen


Ikke løp deg ihjel
Dette er egentlig et tips som gjelder før du går ombord i flyet – på Oslo lufthavn. Hvis du skal reise innelands, så kan det være lurt å sjekke hvilken gate flyet ditt går fra. Det kan du finne ut på tavlene på flyplassen så klart, via OSL- eller Avinor-appen eller andre ting som jeg ikke vet om. Poenget er, at dersom gaten din er nummer 19, så er det langt å gå. Spesielt til gatene 19 D til 19 H (hvor siste er desidert verst). Når vi står parkert på disse ytterste gatene, så opplever vi stadig folk som kommer helt rødsprengte ombord, fordi de ikke visste om avstanden. Dette er selvfølgelig slitsomt og stressende for passasjerer, og kan også være direkte farlig. Jeg kjenner til tilfeller hvor folk har segnet om på veien, og har måttet få medisinsk nødhjelp!

På utland er det kortere distanser, men har du gate 46 / 47 og oppver, så kan du gjerne beregne litt tid. Spesielt hvis du har gate 50 eller høyere, ettersom du da må igjennom passkontroll, hvor det ofte er en del kø.

 

Forbered boardingen litt
Lag deg en liten pose med ting som du skal bruke underveis. Der kan du legge telefonen, bok, magasiner, penner, brus, godis osv. Gjør dette før du boarder, så går alt enklere når du kommer fram til setet ditt. Da kan du bare slenge kofferten rett opp i hylla, og sette deg med en gang.

 

Kjøp deg et ønsket sete
Norwegian er, som de fleste vet, et lavprisselskap. Dette betyr at du må betale for tilleggsprodukter, slik at prisene kan holdes lave. Skal du reise langt, så ville jeg absolutt vurdert å kjøpe et sete. Spesielt hvis dere reiser flere sammen. Er flyet fullt, så er det vrient å flytte folk rundt omkring i kabinen. Dersom du ikke vil betale for setet, så kan du prøve å være tidlig ute på innsjekk, slik at du kan velge et sete der du ønsker.

 

Velg setet på nødutgang
På min siste private reise, satt jeg på nødutgang – og det er jo en DRØM i forhold til vanlig sete. Ja, du  legge håndbagasje i hattehylla på avgang og landing, men skal du reise langt, så er det verdt det lille bryet. Og ja, du har et ansvar for at du må åpne nødutgangen dersom det blir nødvendig, men sjansen for det er like stor som at en av himmelens stjerner skal falle ned i hodet på deg. Du har benplass nok til å legge en elefant ved føttene dine, og det er relativt enkelt å komme seg ut og inn av setet. Dersom du sitter på vanlige seter, og personen foran deg legger sitt sete tilbake – så kan du egentlig se langt etter å sitte med en PC og skrive for eksempel. Med mindre du har superkorte armer så klart. I tillegg til dette, så får du servering aller først når vognene kommer ut.

 

Varmt eller kaldt ombord
Med nesten to hundre passasjerer ombord, så skal det godt gjøres at vi klarer å styre temperaturen i flyet, slik at alle blir fornøyd. Og flyene har stort sett fortsatt litt å gå på, når det gjelder å utvikle et air condition-anlegg som leverer jevn temperatur i hele kabinen. At det er for varmt blir gjerne et større problem enn at det er for kaldt. Man kan jo ikke sitte nakne i kabinen, selv om det hadde vært artig for noen. Da er det lettere å kle på seg. Tipset er derfor: Ta med deg klær, eventuelt små pledd eller lignende ombord, slik at du kan kle på eller av deg ettersom hvordan temperaturen er.

NB! Det er som regel en kaldere trekk rundt rad 8-12, enn i resten av flyet. Er du frossenpinn, så velg deg et sete et annet sted.

 

Ønsker du pute eller pledd?
… så ta det med selv. Vi har dessverre ikke slikt ombord. Når jeg er ute og reiser privat, så har jeg som regel med meg en ganske tjukk ullgenser Den fungerer bra når kabinen er kald, og den fungerer helt konge som pute når dama mi skal sove på skulderen. Noe som er ganske vanlig.

 

Hindre trykkendring ved avgang og landing
Når flyet skal opp eller ned, så kan det være lurt å tygge tyggegummi eller suge på noe godis, for å redusere effekten av trykkendringen. For en del år siden måtte jeg alltid ha tyggis på takeoff, men nå er jeg fullstendig kurert og klarer meg fint uten.

 

Vurdér nøye om du skal fly ved forkjølelse
Forkjølelse fører som regel til hevelser i slimhinner, væske i øreganger, polypper i nesa osv. Dette kan bidra til at luften blir stengt inne i mellomøret. Når flyet stiger, vil luften der inne utvide seg og trykke på trommehinnen. Det kan hjelpe å gape, gjespe, eller tygge og svelge – men er du skikkelig tett, så hjelper det gjerne lite. Et resultat av flyging med forkjølelse kan bli sprengt trommehinne. Det er i følge rykter ikke særlig godt.

Bihulebetennelse er minst like ille. Bihuler er hulrom, og hvis de blir tette og luften utvides, vil det føre til voldsomme smerter i ansiktet. Som crew skal vi aldri fly når vi er forkjølet eller har tette bihuler – og det er altså med god grunn.

 

Vær sikret det du vil ha på menyen
Flyene våre har mange skap og skuffer, men allikevel kan vi ikke ta med ubegrenset mengde mat. Det ville også ført til at vi måtte ha kastet veldig mye. Det er supervanskelig for catering-leverandørene å beregne mat til flyturene. Noen ganger selger vi så terminalene skriker etter pause, mens vi andre ganger raser igjennom kabinen omtrent uten stopp.

Dersom du vil sikre deg størst sjanse for å få den maten du vil ha, så bør du velge seter enten på nødutgang eller rett bak nødutgang, eller helt foran i flyet. Vi starter nemlig serveringen fra de radene. Sitter du på for eksempel rad 9-13, eller rad 25-32, så er det større sjanse for at ting er utsolgt.

 

Betal med kort eller eksakt beløp
Det gjør det sååå mye enklere for begge parter, dersom du betaler med kort, eller kontanter i nærheten av eksakt beløp. Vi i crewet får supertrøbbel dersom et par passasjerer handler en nøttepose eller en brus, og kun kan betale med for eksempel en 500-lapp. Da er alle vekslepenger blåst med en gang.

 

Hør på musikk eller se film hvis du er flyredd
Hvis du ikke liker å fly, så er det kanskje avgang og landing som er verst. Med de nye reglene i luftfarten, kan du nå både høre på musikk og se på video mens vi tar av og lander. Det kan kanskje være lurt å overdøve lydene fra flyet, og fokusere på andre ting enn flygningen. PC og Mac kan ikke benyttes, men ipad og telefonen din kan du bruke i disse fasene av flygningen.

 

Vent med å gå på toalettet til serveringen er over
Hvis du spretter opp av setet ditt, og stikker på do ganske rett etter avgang, så er sjansen stor for at du blir stuck bak en serveringsvogn. Er flyet fullt, så blir det vrient å ratte vogna fram og tilbake, for at do-folk skal få slippe fram. Etter en servering kommer det gjerne en liten søppelvogn rullende gjennom kabinen også, så hvis du vil være enda mer sikker på å unngå å havne bak disse midtgangens traktorer, så vent til den er igjennom også.

 

Ta på deg sko på do
Dette har du kanskje lest at jeg har nevnt flere ganger, men en god ting kan ikke gjentas for ofte. Gulvet på toalettene er ikke alltid like rene og pene som de kanskje ser ut. Små barn som, eh… skal greie seg på egenhånd, voksne som har drukket andre ting enn brus, og ikke minst turbulens – er ting som gjør at gulvet gjerne mister status som «Rent og pent». Ta på sko, så slipper du at sokkene dine, eller i verste fall huden din, fungerer som svamp der inne. Yiak!

 

Ta med mer strøm
Skal du fly langt, så er det fort gjort å gå tom for strøm. I hvertfall hvis mobilen eller maskinen din har strømforbruk på linje med mine egne strømslukerprodukter. For 449,- kroner kan du kjøpe deg en såkalt nødlader / powerbank på hele 13.000 mAh. Det gir deg strøm nok til å lade en iphone 8 ganger (visstnok) og en ipad 3 ganger (visstnok). Produktet kan du se og kjøpe her (jeg mottar ingen prosenter av henvisninger. Jeg er bare kul).

 

Hold blodsirkulasjonen igang
Dette er ikke så veldig viktig hvis du skal fly Oslo – Haugesund akkurat, men skal du ut på en flere timers flight, så kan det være smart å gjøre litt for å holde blodstrømmen igang. Det hender at folk svimer av i setet sitt, fordi blodgjennomstrømningen avtar, og at hjernen – som et resultat av dette – ikke får tilstrekkelig med oksygen. Kroppen velger da å gå i strømspare-modus, og du besvimer.

Hva kan du gjøre?: Ikke bli uttørket – drikk vann! Alkohol og kaffe/te, bør drikkes i moderate mengder. Reis deg og ta en gåtur i kabinen (når serveringsvogner ikke blokkerer midtgangen). Når du sitter, gjør enkle øvelser så som – løft bena og gjør sirkelbevegelser med føttene, løft hælene og tærne opp og ned, krum og strekk tærne, rull skuldre frem og tilbake, rull hodet fra side til side, bøy deg frem og tilbake, før knærne opp til brystet (ett om gangen), bøy og strekk armene.

Alt du gjør av bevegelse er forsåvidt positivt for sirkulasjonen, så bare bruk fantasien.

 

Eh… vær snill med crewet ditt. *knis*
Hvis du synes reisen fra for eksempel Kreta eller Gran Canaria til Oslo er lang, så tenk på at crewet allerede har reist motsatt retning før du kom på, og at de stort sett har stått, gått og smilt i mange timer. I tynn luft. Vi blir alltid veldig glade når passasjerer er smilende og positive. Jada, man kan selvfølgelig uttrykke misnøye med ting, men… ja… du skjønner sikkert.

 

 

Det var det jeg hadde å by på. Hvis jeg kommer på, eller erfarer, noe mer – så legger jeg det selvfølgelig ut. God reise! Eller god dag. Alt ettersom.